Hier wordt de inhoud voor id "container" weergegeven

pag. 27 ... Vol ontzag kijkt Marja naar de brede straten, de vele winkels en de grote barokke huizen. De stad straalt een gezellige activiteit uit. Je zou bijna vergeten dat het oorlog is. Bijna, door de vele uniformen op straat en de luidsprekers die overal hangen om de bevolking attent te maken op naderende bomeskaders. In het begin was Marja doodsbang van de jankende sirenes.

pag. 97 ... Maar op een nacht wordt de bunker waarin ze zitten geraakt. Het gevaarte schommelt als een schip. De koffers op de trap vallen naar beneden. Er ontstaat paniek. Iedereen rent naar de uitgang, die al vlug verstopt zit, zodat tientallen mensen worden vertrappeld. Sindsdien weigert Frau Bergh nog naar een hoogbunker te gaan.

pag. 152 ... Ze hoort een licht, gelijkmatig, gebrom, als een zwerm horzels die op de stad afkomt. Marja staat op.
21.23 u. buiten zijn de eerste Lancasters boven Maagden-burg aangekomen.

Marja

genomineerd voor de Thea Beckmanprijs, de Kleine Cervantes
en de Kinder- en Jeugdjury
bekroond met een Boekenwelp 2006
genomineerd voor de LAVKI-Prijs 2011

1943. Marja is zeventien en net haar baantje kwijt. Haar ouders hebben het niet breed en sturen haar naar Duitsland om er te gaan werken. doodsbang en alleen komt Marja in Maagdenburg aan. In de chique delicatessenzaak van Frau Bergh maakt ze kennis met een kompleet andere wereld. Het dagelijkse leven in de Duitse stad staat in schril contrast met de honger en de armoede in het bezette Vlaanderen tijdens de oorlog.

Na de eerste onwennige weken merkt Marja dat niet alle Duitsers monsters zijn. Algauw sluit ze Jutta, Lore en de Professor in haar hart.
En er zijn haar nieuwe vrienden Nesten en Micha, die gedwongen tewerkgesteld werden.
Maar de oorlog komt stilaan dichterbij. Maagdenburg ontsnapt niet aan de bombardementen en de luchtaanvallen. Zal Marja nog naar huis terugkeren?

Maagdenburg centrum april 1945

Maagdenburg oorlog Maagdenburg oorlog Maagdenburg oorlog Maagdenburg oorlog Maagdenburg oorlog

In de herinneringen van haar moeder vond Lies Bate inspiratie voor dit aangrijpende boek. Ze zwierf rond in Maagdenburg op zoek naar meer verhalen uit het bittere oorlogsverleden en ontdekte een andere, confronterende kijk op Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vol intens verdriet en af en toe een sprankeltje hoop. Over vriendschap en wantrouwen, en vooral over heel gewone mensen.

Doelgroep: 15+

ISBN 90 5908 150 1

top